Betalingskenmerk Belastingdienst – Hoe werkt het precies?

Vergeet bij een betaling aan de Belastingdienst nooit het betalingskenmerk te vermelden. Op de aangifte of aanslag van de Belastingdienst staat altijd een betalingskenmerk vermeld. Het betalingskenmerk staat op de acceptgiro van de aanslag. Dit betalingskenmerk bestaat uit 16 cijfers.

Betalingskenmerk kwijt?

Bent u het betalingskenmerk kwijtgeraakt? Geen punt, u kunt deze altijd achterhalen met de omrekenmodule van de Belastingdienst. Mocht u bij uw overschrijving het betalingskenmerk vergeten mee te geven of een onjuist kenmerk gebruiken, dan kan de Belastingdienst uw betaling niet verwerken. Heel vervelend! U denkt dat de aangifte of aanslag netjes betaald is, terwijl de Belastingdienst u vervolgens een boete oplegt.

Onjuist kenmerk gebruikt? Schrijf een bezwaarschrift.

Wat moet u doen als u het (juiste) betalingskenmerk bent vergeten op te geven? Schrijf dan zo spoedig mogelijk een bezwaarschrift via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Bij het schrijven van het bezwaarschrift vraagt u tevens uitstel van betaling aan. U ondertekent digitaal het bezwaarschrift en dient deze vervolgens in. De Belastingdienst zal binnen een aantal weken contact met u opnemen. Het heeft overigens verder geen zin om de Belastingtelefoon te bellen, zij zullen aangeven dat u een bezwaarschrift moet indienen. Bespaar u dus die tijd! Om u nog meer tijd te besparen, hebben wij hieronder een voorbeeld voor u opgesteld die u kunt gebruiken bij de motivering van uw bezwaarschrift:

Beste heer, mevrouw,

Hierbij maak ik bezwaar tegen de aanslag ………., een kopie van deze aanslag is bijgesloten. Op (datum) is het bedrag door mij op tijd betaald. Hierbij is echter per ongeluk een onjuist betalingskenmerk gebruikt. Ik verzoek u vriendelijk de opgelegde verzuimboete te vernietigen.

In afwachting van dit bezwaarschrift verzoek ik u uitstel van betaling te verlenen en geen extra rente en kosten te berekenen.

Met vriendelijke groet,

…………

Kortom, vergeet het betalingskenmerk niet te vermelden! Mocht u dit wel vergeten, dan riskeert u niet alleen een boete, maar het gaat u ook tijd kosten om het bezwaarschrift op te stellen en in te dienen. Tijd die u beter kunt besteden aan ondernemen!

Op zoek naar een boekhouder of administratiekantoor?

Bent u een dienstverlenend MKB-bedrijf en wilt u dit met eigen ogen zien? Plan dan online een demo in. Een demo duurt niet langer dan een half uur!

Contact

Controlligence B.V.
Javastraat 6
3016 CE Rotterdam
085-1302527
info@controlligence.nl

Locatie

Rotterdam